Schilderen en decoratie

Decoratief en creatief!

Situering in het aanbod 

Schilderen en decoratie is een technische richting uit de arbeidsfinaliteit die zich situeert in de bouwsector, meerbepaald de afwerking. De richting bevindt zich in het domein Design binnen Level X

Inhoud

Schilderen en decoratie is een studierichting die uitermate geschikt is voor leerlingen met interesse in techniek, meerbepaald in schilderwerken en het aanbrengen van wandbekleding met als doel woningen en bouwwerken af te werken en te verfraaien. Via projectwerk leren we je stap voor stap de basistechnieken. Met praktische oefeningen oefenen we je handvaardigheid en nauwkeurigheid.

We gaan regelmatig op bedrijfsbezoek en nemen deel aan navormingen van, Constructiv (het sectorfonds van de bouwsector), die specifiek naar leerlingen gericht zijn.

  • decoLab hier teken je ruimtes uit en ontwerp je van interieurs waarbij verschillende technieken aan bod komen. Je maakt een technische tekening in combinatie met kleur- en stijltoepassingen. Je maakt ook kennis met verschillende digitale tekenprogramma’s.
  • techLab hier krijg je de theoretische basiskennis mee: de verschillende soorten ondergronden, het gebruik van de diverse grondstoffen, materialen, gereedschappen. Ook het aanwenden van specifieke handmachines en producten en hoe we hiermee op een veilige manier leren omgaan. We hechten belang aan duurzaam ecologisch wonen, één van de pijlers voor onze toekomst.
  • atelier schilderwerk hier sta je met beide voeten in de praktijk. In dit atelier specialiseer je je in schilder- en decoratietechnieken. Je tekent, je ontdekt je eigen stijl en past ze meteen toe op echte wanden.
  • atelier deco hier maak je uitgebreid kennis met verschillende soorten behang zoals vliesbehang en glasweefsel om te schilderen; een klassiek behang op een papieren drager; decoratief vliesbehang met grote breedte; textielbehang, enz. Door middel van eenvoudige oefeningen leer je allerhande eigen vaardigheden ontwikkelen, ook om bv. sierlijsten aan te brengen.

Leerlingenprofiel

Je gaat graag creatief aan de slag met borstel en verf. Je houdt van kleur en stijl in decoratieve opdrachten en het afwerken en verfraaien van ruimtes en woningen. Je bent een doener!

Na de 2de graad

De logische vervolgopleiding is de 3e graad schilderwerk & decoratie. Deze studierichting bereidt je perfect voor op de arbeidsmarkt, waar je als schilder-decorateur wordt tewerkgesteld bij particulieren of in de industriebouw. Het beroep schilder-decorateur is een richting met toekomst. Een vervolgopleiding in het hoger beroepsonderwijs ligt binnen de mogelijkheid.

Lessentabel

Vak4DSD
SJ 23-24
3DSD
SJ 23-24
4DSD
SJ 24-25
Basisvorming
Levensbeschouwing222
Lichamelijke opvoeding222
Nederlands-11
Engels-22
PAV788
MVT
(Frans & Engels)
3--
Specifiek gedeelte
DecoLab455
TechLab222
Atelier schilderen888
Atelier deco444
Totaal323434
Scroll naar boven