Decor en etalage

Creatief en visueel!

Situering in het aanbod 

Decor en etalage is een toegepaste artistiek-creatieve studierichting uit arbeidsfinaliteit. De richting bevindt zich in het domein Design binnen Level X

Inhoud

Je krijgt een specifieke vorming en maakt uitgebreid kennis met de wereld van de visual merchandising en publiciteit. In de Labs gaan we vanuit een onderzoekende visie een blik werpen op vormgeving en design. In de ateliers gaan we deze toepassen in praktijkoefeningen.

  • designLab we gaan creatief aan de slag met kleur, vorm, licht, materie, materiaal, techniek en dimensie. We gaan aan de slag met bouwstenen van de compostie zowel twee als drie-dimensionaal en je ontwikkelt tegelijkertijd je tekenvaardigheid. We doen aan stijlonderzoek blikken terug op de historie van de designstijlen en kijken welke trends ons vandaag bereiken en voorspellen in de toekomst. Je kijkt naar de geschiedenis van bepaalde culturen, kunstuitingen, reclamecampagnes en winkelketens en gaan hier op een eigenzinnige manier mee aan de slag in de verschillende ateliers of cross-over technieken. Ook typografie is hier een belangrijk onderdeel van. We leren alles over de verschillende lettertypes en lettervormen en gaan na welke lettertypes bij een bepaalde sfeer/stijl horen.
  • digiLab we leren eerst de vaardigheden van computertekenen. We maken stap voor stap vectortekeningen en leren de basisprincipes van de grafische software kennen. In een volgende fase gaan we foto’s bewerken met pixel(art) georiënteerde grafische software. Ook gaan we op ontdekking in het steeds veranderend soft- & hardware landschap.
  • atelier ruimtelijke design we starten met twee- en driedimensionale composities. Je leert technieken die toegepast worden in etalage en productpresentaties. Je leert ruimtelijke ideeën te realiseren in verschillende trendy stijlen met behulp van verschillende gereedschappen en technieken.
  • atelier publicitair design je leert hier ontwerpen te maken van reclamemiddelen (logo, affiche, verpakking, t-shirt enz) voor een specifieke doelgroep. Stap voor stap werken we een briefing (van een fictieve klant) uit naar een commercieel interessant en boeiend publicitair ontwerp.

Leerlingenprofiel

Ben je creatief en ontwerp en maak je graag foto's, posters, etalages,...? Wil je graag met kleur, vorm en compositie aan de slag? Dan ben je hier op je plaats. We stimuleren je creativiteit met de bedoeling een persoonlijke ontwerpstijl te ontwikkelen.

Na de 2de graad

De logische vervolgopleiding is de 3e graad decor, etalage en publiciteit.

Deze studierichting bereidt je perfect voor op de arbeidsmarkt. Je kan tewerkgesteld worden in een ontwerpstudio, als pre-presser in een drukkerij of in een beletteringsbedrijf, als zelfstandig etaleur of als visual merchandiser in een winkelketen. Je kan ook starten met een opleiding in het hoger beroepsonderwijs of een zevende algemeen jaar volgen om nadien een bacheloropleiding te volgen.

Lessentabel

Basisvorming4DDE
SJ 23-24
3DDE
SJ 23-24
4DDE
SJ 24-25
Levensbeschouwing222
Lichamelijke opvoeding222
Nederlands-11
Engels-22
Project Algemene Vorming (PAV)788
MVT
(Frans & Engels)
3-
Subtotaal1414
Specifiek
Designlab677
Digilab444
Atelier publicitair design444
Atelier ruimtelijk design444
Subtotaal181919
Totaal323434
Scroll naar boven