Fotografie

Artistiek en technisch!

Situering in het aanbod 

Fotografie is een artistiek-creatief-technische studierichting uit de dubbele finaliteit. De richting bevindt zich in het domein Design binnen Level X.

Inhoud

Je krijgt een brede algemene vorming en maakt uitgebreid kennis met de wereld van de Fotografie.

In het specifiek gedeelte begin je met de basis: de analoge fotografie. Daarnaast komt ook de digitale beeldbewerking op computer aan bod. Verschillende aspecten van het medium fotografie staan op het programma: studiofotografie, portret, reclame, reportage, architectuur- en natuurfotografie, mode en pers.

  • kunst & designLab door middel van kunstonderzoek en gericht bestuderen van voorbeelden krijg je een brede kritische blik op de wereld rondom je. In kunstLab komen de bouwstenen van compositie, belichting, beeldopbouw en kleur aan bod. Ook leer je verschillende presentatietechnieken toepassen. Aan de hand van het werk van gerenomeerde fotografen en bezoek aan kunst- en fotomusea trachten we je visual skills te ontwikkelen.
  • techLab hier leer je over de technische aspecten van fotografie. De theoretische principes van analoge en digitale fotografie worden onderzocht en pas je later toe in praktische oefeningen tijdens atelier fotografie. Je onderzoekt het beeldvormingsproces terwijl je je camera hanteert. We blijven up-to-date door het bezoeken vakspecifieke beurzen.
  • digiLab hier leer je verschillende bewerkings- en verwerkingstechnieken toepassen adhv fotografische software. Ook leer je werken met printers en scanners.
  • atelier fotografie hier krijg je de kans om je fotografieprojecten uit te werken in nauwe samenwerking met de vakleerkracht. De aangereikte technieken leer je hier toepassen aan de hand van gerichte opdrachten. We volgen actuele trends in de fotografie vb. urban exploring en gebruik social media.

Leerlingenprofiel

Interesse in de wereld en de mensen rond je en de behoefte voelen om deze op een eigenzinnige, artistieke en professionele manier in beeld te brengen. Bovendien heb je feeling met kunst en wil je jou visual skills ontwikkelen. Je maakt kennis met verschillende fotografische softwarepakketten. Je gaat met veel enthousiasme in je vrije tijd op zelfstandige basis op pad om te fotograferen voor schoolopdrachten.

Na de 2de graad

De logische vervolgopleiding is de 3e graad fotografie. Na je studies kan je kiezen voor een uitdagende job in de creatieve sector: journalistiek, mode- of reclamesector of werken als zelfstandig fotograaf. Maar je kan ook verder studeren in het hoger onderwijs.

Lessentabel

Basisvorming3DFO4DFO
Levensbeschouwing22
Lichamelijke opvoeding22
Nederlands43
Frans22
Engels22
Historisch bewustzijn Burgerschap12
Ruimtelijk bewustzijn (aardrijksunde)11
Wiskunde33
Natuurwetenschappen - technologie - STEM22
Economische en financiële competenties-1
Cultureel bewustzijn en culturele expressie1-
Subtotaal2020
Specifiek
Kunst & DesignLab44
TechLab22
DigiLab22
Atelier Fotografie44
Subtotaal1212
Totaal3232
Scroll to Top