Mechatronica

Denken en doen!

Situering in het aanbod 

Mechatronica is een technisch-wetenschappelijke studierichting uit de doorstroom. De richting bevindt zich in het domein STEM binnen Level X. Deze studierichting combineert mechanica en elektriciteit met programmeren.

Inhoud

Je krijgt een brede algemene vorming en maakt uitgebreid kennis met industriële technologie. Je probeert bestaande en nieuwe productiesystemen door middel van hardware en software verder te optimaliseren.

Enkele voorbeelden. Hoe kun je drones gaan inzetten bij het controleren en inspecteren van gewassen, hoe kun je bij het oogsten gebruik maken van machines en robots en hoe kun je 3d printers gaan inzetten bij het productieproces? Een mechatronicus is een ingenieur die gebruik maakt van verschillende ingenieursdisciplines, zoals elektrotechniek en werktuigbouwkunde, en deze samenbrengt door middel van hard- en software.

Het specifiek gedeelte steunt op een wetenschappelijke basis van toegepaste elektriciteit en toegepaste mechanicaextra aandacht voor  

  • het aansluiten en programmeren van logische stuurmodules; 
  • voor componenten van (elektro)pneumatica en (elektro)hydraulica (persluchtvoorziening); 
  • het gebruik van een CAD-teken- en simulatiepakket; 
  • en de opgedane kennis toepassen in projecten.

Doorheen alle vakken besteden we veel aandacht aan de STEM-vaardigheden. 

Leerlingenprofiel

Heb je interesse in technologie en in het bijzonder in onderhoud van mechanische en elektrische systemen of koel- en warmtetechnieken? Heb je daarbij ook nood aan een stevig pakket wiskunde en andere algemene vakken? Dan is de studierichting mechatronica jou op het lijf geschreven! 

Je maakt kennis met verschillende materialen, gereedschappen en technieken en ontwerpt en realiseert constructies en/of installaties, al dan niet met behulp van ICT. 

In deze studierichting werk je niet alleen met je hoofd, maar ga je ook aan de slag met toepassingen in technische realisaties. 

Na de 3de graad

De logische vervolgopleiding is hoger onderwijs in de opleidingen industrieel ingenieur. Andere (academische) bacheloropleidingen zijn ook perfect mogelijk dankzij de stevige theoretische basis en aangeleerde academische vaardigheden.

Lessentabel

* Dit is een ontwerpversie. De definitieve lessentabel wordt beschikbaar gesteld na goedkeuring van de eintermen door de Vlaamse Overheid.
** Het 6e jaar gaat pas in voege in deze vorm in schooljaar 2024-2025.

Mechatronica
5e jaar
Mechatronica
6e jaar**
Basisvorming
Levensbeschouwing
2
2
Lichamelijke opvoeding
2
2
Nederlands
4
3
Frans
2
2
Engels
2
2
Wiskunde
5
5
Geschiedenis Burgerschap
2
2
Natuurwetenschappen
1
2
Aardrijkskunde
1
1
Artistieke expressie
1
0
Economische en financiële competenties
0
1
Specifiek gedeelte
Informaticawetenschappen
1
0
Elektriciteit
4
4
Elektronica
1
1
Mechanica
3
2
Project STEM-engineering
1
3
Totaal
32
32
Scroll naar boven