Opvoeder Begeleider

Aanbod

De studierichting Opvoeder-Begeleider bereidt je voor op het begeleiden van kinderen, jongeren en zelfs volwassenen in leefgroep situaties: gehandicaptenzorg, bijzondere jeugdzorg en het algemeen welzijnswerk.

In opleiding wordt de nodige theoretische kennis aangereikt, maar attitudes en vaardigheden zijn even belangrijk. Er gaat veel aandacht naar de stages in de meest diverse settings: medisch-pedagogisch instituten, gezinsvervangende tehuizen, dagcentra enz. Je leert mensen van alle leeftijden met een fysieke, zintuiglijke, verstandelijke, sociale of meervoudige beperking begeleiden.

Je vertrekt hierbij vanuit de overtuiging dat ze heel wat mogelijkheden hebben tot persoonlijkheids-ontplooiing. Je leert in teamverband werken met groepen.
Naast theoretische kennis en technieken krijgen competenties zoals inlevingsvermogen, openheid, sociale betrokkenheid en discretie veel aandacht.

Je leert de noden, behoeften en eigenschappen van de mens in de verschillende fasen van het leven kennen. Je leert over EHBO, hygiƫne en de zorg voor het comfort van de gehandicapte.

Daarnaast leer je met taal, muziek, beweging en handvaardigheid creatief werken. Deze technieken worden verwerkt in activiteiten en projecten voor bepaalde doelgroepen.

Doorstroom

  • Begeleider in gezinsvervangende tehuizen

Meer informatie

Scroll to Top